Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Възможно ли е да купите апартамент, ако нямате спестявания?

Рано или късно всеки човек осъзнава, че има нужда от собствено жилище. Именно тогава си задаваме и основния въпрос- възможно ли е закупуването на апартамент, ако нямаме спестявания? Краткият отговор е да, в днешно време това е напълно възможно, но все пак трябва да отговаряте на определени изисквания!

Възможно е, благодарение на банковото финансиране. Има много варианти, между които купувачът може да избира, тъй като кредитният пазар се разраства все повече. Понякога всички тези възможности могат да бъдат наистина объркващи за човек, който не може лесно да разчете банковия език. Точно поради тази причина, все повече хора се възползват от услугите на кредитен консултант.

Жилище може да закупите, използвайки ипотечен кредит. Но, това няма да е единственият ви разход. При закупуване на апартамент вие ще трябва да заплатите определени административни такси, нотариални такси и евентуална комисиона към брокер. Разходи, които спокойно може да покриете с потребителски кредит. Тези възможности правят закупуването на апартамент възможно, дори без спестявания.

Средният срок за изплащане на жилищен кредит у нас е 20 години. Преди да изтеглите кредит трябва внимателно да разгледате условията му и добре да обмислите дали вноските не са прекалено високи спрямо месечния ви бюджет. Най-вероятно няма да получите 100% финансиране – при теглене на жилищен кредит банката ще изпрати оценител, който трябва да даде пазарна стойност, от която банката ще кредитира някакъв процент, в зависимост от вида на имота. Имайте предвид, че банката може да оцени както на по-висока, така и на по-ниска стойност вашия бъдещ имот. Някои банки предлагат да отпуснат допълнителна сума за ремонт и довършителни работи, което прави възможностите за мечтаното жилище без спестявания още по-големи.

Като купувачи, вие трябва да сте напълно наясно, че всичко това може да бъде изчислено предварително. В голяма част от случаите може да получите точна калкулация на всичко, което ще трябва да заплатите, включвайки кандидатстване за кредит, лихва, застраховки и допълнителни такси. Силно препоръчително е да пресметнете финалната сума преди да подпишете каквито и да е договори.

Знаем, че всичко това може да бъде много объркващо, знаем, че не всеки човек ще разбере езика на банката и ще вземе правилното решение. Точно поради тази причина препоръчваме услугите на независим кредитен консултант. Човек, който разбира езика на банката и може да ви помогне във взимането на възможно най-правилното решение за вас, спрямо ситуацията в която се намирате.

Независимият кредитен консултант може да ви помогне във всяка стъпка от закупуването на апартамента, както с професионално мнение и съвет, така и с отправяне на запитване към оценител, относно стойността на имота. С помощта на консултанта лесно ще знаете каква сума ще дължите и спокойно ще може да закупите мечтания дом.

Всеки един човек мечтае за собствено жилище, но не всеки има спестявания с които да го закупи бързо и лесно. Точно заради това банковото финансиране става все по-популярно по целият свят. В днешно време много от работещите хора могат да закупят жилище, благодарение на опциите за жилищни кредити. Цялата процедура може да бъде много объркваща и точно тук кредитните консултанти могат да предложат услугите си и да улеснят значително процеса.

Повече информация, свързана с услугите и предимствата при ползване на кредитен посредник, може да откриете на сайта на Асоциацията на кредитните посредници в България www.acib.bg