Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Да вземем жилищен кредит или да живеем под наем?

Преди да вземем решение дали да предприемем закупуване на жилище или да продължим а живеем под наем трябва да си отговорим на няколко въпроса:

  1. Дългосрочно ли планираме да живеем в населеното място?
  2. Имаме ли стабилен доход?
  3. Ще има ли голяма разлика между месечната ни вноска по кредита и наема, който плащаме в момента?
  4. Имаме ли чиста кредитна история?
  5. Имаме ли възможност да финансираме със собствени средства (като самоучастие) 10-15% от стойността на жилището, което искаме да купим?

Но защо да купуваме жилище, ако можем да живеем спокойно и под наем?

Първо, защото купуването на имот е инвестиция, а плащането на наем е само разход. Много хора се притесняват от мисълта да вземат ипотечен кредит, тъй като това е голяма стъпка и при най-лошия сценарий (невъзможност за плащане на месечните вноски) банката може да отнеме ипотекирания имот. Но колко от Вас са се замисляли, че досега, за времето, докато сте живели под наем, сте можели вече да изплатите половината си апартамент. В действителност, кредитът Ви може да бъде така структуриран, че месечната вноска да не надвишава наема, който сте плащали досега и по този начин дори няма да усетите разлика, освен факта, че ще живеете в свой собствен дом.  Затова покупката на недвижим имот е не само инвестиция, но и много добра инвестиция, особено в момент на инфлация и засилваща се такава, като в момента.

При покачващи се цени на недвижимите имоти, такъв тип инвестиция е не само добра и осигурява сигурност на парите ни, но може да ни донесе дори печалба. Със сигурност аргументите за покупка на жилище са много повече от тези за дългосрочно наемане. Такова сериозно решение, обаче, следва да бъде добре обмислено и понеже няма как да сме информирани за всички малки подробности при избора и договарянето на ипотечен кредит, който ще изплащаме в следващите 15, 20 или 25 години е хубаво, че на наше разположение са независимите регистрирани кредитни посредници, членове на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). Това са консултантски фирми, които ще съберат и ще Ви предложат оферти от няколко банки, според Вашите специфични изисквания. После ще съдействат при подписване на договора за кредит с избраната от Вас банка, както и при набавянето на нужните документи до самото реално отпускане на средствата. При това, техните услуги към Вас са напълно безплатни, защото те получават възнагражденията си от банките.

Затова още преди да сте избрали бъдещото Ви жилище или ако се колебаете под наем или в собствено жилище – обадете се на избрания от Вас кредитен посредник за консултация.

Тук можете да видите нашите членове – независими кредитни посредници http://www.acib.bg/members/