Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Десетки жертви на фалшиви (нерегистрирани) кредитни посредници – Как да познаем истинския?

Мнозина потърпевши, които вместо да получат изгодни кредити, биват завлечени с такси за стотици лева. Това е новата измама, за която всички трябва да внимават. Повечето жертви биват принуждавани да плащат различни суми, за да им отпуснат парите. Накрая „кредитният посредник“ изчезва.

Повечето фалшиви обяви може да бъдат намерени в платформи с безплатни обяви или в различни групи в социалните мрежи. А най-честите жертви са хора, които са изпаднали в тежко финансово положение – трябват им спешно пари или имат лош кредитен рейтинг. Така те изпадат в безизходица и могат единствено да се доверят на сайтове, които им обещават заем, без значение от лошото им кредитно досие. Обещанията са, че ще получат парите за няколко часа, а всичко, което трябва да направят, е да заплатят нужните такси. Всичко се плаща онлайн и няма нужда от срещи. Така финансовите консултанти бързо печелят доверието на хората и ги подмамват да платят измислени такси, за да им се отпусне заема.

Тази измама беше коментирана от Деян Василев – председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на кредитния посреник Кредитланд, който не може да остане безпристрастен към хората и това, че те са измамени по такъв нелеп начин.

„Това са зачестяващи случаи на кожодерстване върху хора, които са изпаднали в нужда. Тези фалшиви кредитни посредници избягват лични срещи, за да не бъдат после разкривани. Това са нелоялни и брутално криминални агенти. Чудя се как след това тези хора живеят със съвестта си, но за съжаление ги има и всеки трябва да е много внимателен.“

Разглеждайки подробно стотиците фалшивите обяви за кредити в интернет виждаме, че се обещава отпускане на заеми в кратки срокове без значение от профила на кандидата. Офертите гласят, че посредниците предлагат решение за всеки – от бързи кредити, през заеми от физически лица до съдействие за банков заем.

Истината е, че в повечето случаи една компания, която отговорно се занимава с кредитиране не би търсила такъв тип сайтове за реклама. Имайте предвид, че ако човек е с лоша кредитна история или е свръх задлъжнял, в повечето случаи това е предпоставка да не му бъде отпуснат нов кредит.

„Колкото могат да издърпат от клиента – издърпват. И след това изчезват. Нещата са много мъгляви, няма нищо на хартия. Има само голи обещания.“

споделя още Деян Василев

Важно е да се каже, че регистрираните кредитните посредници работят без такси от клиентите! Те се финансират с комисионни от кредитиращите институции, защото на практика вършат част от тяхната работа. Не е редно клиент да дава на кредитен посредник пари за каквито и да е такси.

Човек трябва да е много внимателен към кого се обръща за помощ за кредит. Има редица хора, които упражняват тази дейност без да отговарят на изискванията за нея – без да са се регистрирали в БНБ, например. Това поставя хората, които използват такива фалшиви кредитни посредници, под заплахата да бъдат измамени.

Съветът е, дори длъжниците да срещат множество откази, по-добре да потърсят съдействието на регистриран кредитен консултант, отколкото на частно лице, което им обещава заем.

Целият материал гледайте във видеото

Асоциацията на кредитните посредици в България е регистрирано сдружението в съотвествие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Закона за кредитите на недвижими имоти на потребители (ЗКНИП) и в съответствие изискванията на Българското  и Европейското законодателство. Целта на Асоциацията е да защитава интересите на нейните членове и клиенти.