Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

За какво можем да ползваме потребителски кредит?

Както знаем, потребителският кредит представлява дълг, поет от физическо лице за закупуване на стоки и услуги. Дълговете, взети за закупуване на парцел или къща, не са включени в потребителския кредит. Най-различни са факторите, които могат да стимулират това търсене.

Възможно е да поискате да изтеглите потребителски кредит, когато финансите Ви не достигат, за да се сдобиете с нов лаптоп,  бърз автомобил или пък когато сте решили най-сетне да си закупите онази дълго желана вещ, която материално ще доукраси ежедневието Ви.

Не е задължително да става въпрос само за материални неща. Изключително полезно е да можем да се сдобием с нов домакински уред, когато се местим в новия си дом или пък да изтеглим парите за материали за ремонт, които не са ни достигнали. Финансите обаче със сигурност могат да отворят много повече врати от това.

Потребителското финансиране може да се приложи и към сектори като образование и здравеопазване. Предложението за план за плащане може да се окаже в даден момент животоспасяващо или пък да се превърне в надеждата за една нова човешка посока. Вашите лични и бизнес финансови ситуации също често са тясно преплетени. Не е нужно винаги да се лишаваме от едно, за да получим друго.

Потребителският кредит може да бъде открит във всяка банка, лицензирана от БНБ. Както при всяко решение за теглене на кредит, така и при процедурата по потребителско заемане обаче е хубаво добре да обмислим правилния начин, по който трябва да постъпим. Макар и да говорим за по-ниска сума от тази, която се изисква при тегленето на жилищен кредит, е важно да бъдем предварително информирани, за да не останем изненадани.

Полезно е бъдещите кредитополучатели да бъдат наясно с видовете потребителски кредит, алтернативите и специалните му условия – различните такси, лихвите, които могат да се начислят, процедурите за теглене, както и получаването на отговор на заявка, тоест дали сте одобрени и колко време ще отнеме, за да получите кредита.

При взимане на решение, свързано с отпускането на кредит, е много по-лесно да се свържем с кредитен консултант, който ще може структурирано да ни насочи към кредитната услуга, от която се нуждаем и можем да се възползваме. Той ще ни разясни всички неясноти по процедурата, ще анализира обективно офертите на различни банки и ще ни спести време, подготвяйки ни нужните документи.

Много хора търсят потребителско финансиране, знаейки, че имат възможността във всеки един момент да се сдобият с налична сума. Постоянно се отпускат заеми, за да се финансират ежедневни покупки, а кредитните посредници, признавайки различните предимства на банките, са готови да улеснят процеса по потребителско заемане, стига само да им се доверите.

Повече информация, свързана с услугите и предимствата при ползване на кредитен посредник, може да откриете на сайта на Асоциацията на кредитните посредници в България www.acib.bg