Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Каква е ползата от кредитния посредник при тегленето на жилищен кредит?

mortgageАко все още се чудите дали да се обърнете към кредитен посредник, или да търсите финансиране за ипотечен кредит сами, директно от банкови институции, ето няколко причини, които ще ви убедят в ползите от това да се обърнете към независим, сертифициран от БНБ кредитен посредник. В Асоциацията на кредитните посредници в България имате избор между 16 кредитни посредника с опит и експертиза, които няма да пестят време и усилия и ще ви предложат най-добрите условия, съществуващи на пазара в страната.

 

  1. Сравняване на няколко оферти и четене между редовете са едни от малкото умения, които кредитните консултанти притежават. Заради дългогодишния си опит, кредитните посредници четат офертите на банките в детайли и обръщат внимание и на малките букви, които често се оказват изключително важни, създавайки трудности на невнимателните кредитополучатели. С консултантите може да анализирате всяко изречение, формула или цифра и дори ще Ви кажат тънкости като това, че понякога най-ниската лихва не е единственият критерий, по който да изберете с коя банка да работите.

 

  1. Ще свършат голяма част от работата вместо Вас, ще Ви спестят буквално дни и седмици обикаляне между банки и институции, защото тегленето на ипотечен кредит е свързано с много документи и административни подробности. В ситуацията на пандемия ще Ви предпазят дори и здравословно, защото ограничават личният Ви контакт с десетки хора. Като Ваш представител, независимият кредитен посредник ще защитава единствено Вашия интерес, а не този на конкретна банка. При нужда кредитен посредник би Ви препоръчал да не предприемате стъпката по теглене на ипотечен кредит, ако вижда, че размерът на кредита, за който искате да кандидатствате, не отговаря на финансовите Ви възможности

 

  1. Услугата на независимия кредитен посредник няма да Ви струва абсолютно нищо. И това съвсем не означава, че трудът, който ще положат не е много голям и не трябва да бъде възнаграден. Разбира се, те получават възнаграждението си, но от банковите институции, с които работят, тъй като им носят клиенти и пестят много от времето на техните служители. Основна дейност на кредитните посредници между банки и крайни клиенти – физически или юридически лица е да служат като преводачи. С други думи, да разберат какво желаят клиентите и да го обяснят на икономически език на кредитните институции, както и да преразкажат сложните за много хора кредитни термини по възможно най-лесния начин.

 

  1. Консултантът, на когото се доверите и от чието обслужване сте доволни, ще остане дългосрочно с Вас. При появата на по-добри условия на пазара той ще Ви предложи предоговаряне или рефинансиране на кредита, така че да Ви спести средства, според съответната конкурентна пазарна обстановка. Съответно, при настъпване на неблагоприятни за Вас тенденции на финансовия пазар и влошаване на условията на кредита Ви, консултантът ще бъде до Вас, за да Ви предложи по-добро решение.