Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Какво е кредитен посредник и защо да ползваме услугите му?

Изборът на правилната банка, при нужда от кредитно финансиране, е изключително важен. Защо? Защото условията могат да бъдат много различни, някои особено изгодни, а други – обратното. Именно затова трябва добре да проучите предложенията и опциите, които имате. Това може да бъде една сложна задача, имайки предвид големия избор на пазара, както и лимитираното време, което имат хората. За щастие, може да улесните максимално процеса, като се възползвате от услугите на кредитен посредник.

Какво е кредитен посредник?

Кредитният посредник е фирма, която работи като посредник между клиента и банката. Неговата основна роля е да установи личен контакт с клиента, нуждаещ се от кредит, да анализира ситуацията, в която се намира и да му помогне да намери най-доброто решение, базирайки се на нуждите и желанията му. 

Работата на кредитния посредник включва проучване на кредитните възможности, предлагани от различните банки, както и на условията им. След това той трябва да представи различните възможности на клиента, както и да ги анализира. Финалното решение взима клиентът, като може да се вслуша в професионалния съвет, който получава. Допълнително, кредитният консултант подпомага клиента в цялата подготвителна работа, която трябва да се извърши за кандидатстване за кредит, включително оформянето на всички нужни документи.

Защо да използваме услугите на кредитен консултант?

Има редица причини, поради които е много добра идея да се възползвате от услугите на кредитен посредник. Днес ще споделим някои от тях:

  • Ще спестите време и усилия – обикалянето по различни банки и събирането на оферти може да отнеме изключително много време и усилия. Кредитният консултант ще направи това за вас, като допълнително ще анализира предложенията. 
  • Напълно безплатно е – услугите на кредитния консултант са напълно безплатни за клиента. Професионалистите ще получат своето възнаграждение от банката, когато сделката е затворена, а от вас няма да се изисква нищо, освен информация относно желанията и нуждите ви.
  • Ще получите най-добрите условия – кредитните консултанти са много добре запознати с условията на пазара. Те работят с всички банки и основната им цел е полза за клиента. Банките също са наясно, че кредитният консултант проучва повече от една оферти и именно затова предлагат възможно най-добрите условия. 
  • Ще получите професионален съвет – кредитните консултанти са професионалисти в сферата и ще могат да ви посъветват кой кредит и коя банка са с най-добрите условия спрямо ситуацията, в която се намирате и това, от което се нуждаете. 
  • Ще получите помощ за целия процес – освен че кредитният консултант ще ви помогне да изберете най-правилното решение, той ще ви подкрепя в целия процес на кандидатстване. Ще ви помогне да подготвите документите и да се справите с всички затруднения, ако има такива.

Можете да потърсете за консултация независимите кредитни посредници тук: http://www.acib.bg/members/