Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Кое е най-подходящото време за жилищен кредит?

Безспорно най-подходящото време за вземане на жилищен кредит е моментът, в който ни е назряла идеята за покупка на жилище. Изчакването лихвите да паднат или цените на недвижимите имоти да се сринат не е правилно, защото спекулациите в тази посока са големи.

Желанието ни да закупим жилище трябва да бъде водещия мотив, а причините за това желание могат да са много. Най-често закупуваме жилище, защото сме станали семейни и имаме или очакваме деца. Но в днешно време съвсем не са рядкост и несемейни хора, които искат да се отделят от родителите си или са живели под наем и искат да закупят свой собствен дом. Разбира се, това се отнася и за двойки, които живеят на семейни начала без брак. Често, особено на Балканите, родителите закупуват жилища на своите по-големи или дори поотраснали деца. А нерядко жилище се купува и с инвестиционни намерения за отдаване под наем дългосрочно или през платформите на booking или Airbnb.

Желанието ни да закупим жилище, обаче, не може да е единствения критерии, за да пристъпим към теглене на ипотечен кредит. Това е сериозна стъпка и тя трябва да бъде съпътствана от обмисляне не само на нашите желания, а и на възможностите ни.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорим е – каква първоначална вноска можем да си позволим да вложим? С други думи – какви заделени средства имаме, тъй като повечето банки искат, макар и малък, процент на самоучастие. А и в голяма част от случаите новопостроените имоти, които се предлагат, са на шпакловка и замазка и се нуждаят от средства за довършване и обзавеждане, а старите имоти – от ремонт и ново обзавеждане.

Втори важен фактор при вземането на решението за жилищен кредит е какви възможности за плащане на месечни вноски имаме, според индивидуалния или семейния ни доход. Това би определило размера на кредита, който бихме могли да вземем и съответно жилището, което ще закупим, като квадратура, локация, етап на завършване. Това би определило и периода на изплащане на кредита.

Тези и много други са детайлите, които трябва да имаме предвид при избора на ипотечен кредит. И този избор никак не е лесен.

За наше щастие обаче, в България съществуват т.нар. регистрирани и независими кредитни посредници, които могат да бъдат наши партньори, консултанти и помощници по пътя за закупуване на имот. От проучването на възможностите, до анализа на предложенията на банките и до избора на най-подходящия за нас по горепосочените и още много други критерии жилищен кредит.

Тук, на сайта на Асоциацията на кредитните посредници в България, можете да видите утвърдените фирми в този сектор, на които можете да имате доверие за консултация при вземане на това така важно решение.