Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Кредитите не трябва да превишават 30% от доходите

Според Деян Василев, заместник председател на Асоциацията на Кредитните посредници в България и изпълнителен директор на необвързания кредитен посредник Кредитланд, вноските по кредитите не трябва да превишават 30% от доходите, за да могат хората да погасят успешно и спокойно заемите си.

Според него, хората трябва да имат буферни средства, още известни като пари за лоши дни. Харчовете за ненужни неща трябва да бъдат ограничени до максимум, а кредити за текуща консумация, или пък за подаръци, трябва да бъдат внимателно обмислени.

Според финансовия експерт, лихвите по кредитите могат да преминат през увеличение идната година и хората трябва да бъдат подготвени за това. Според Василев, лихвите по кредитите в България са рекордно ниски спрямо другите държави като Чехия и Румъния.

Той твърди, че ипотечните кредити не могат да продължат да поддържат толкова ниски лихви, тъй като това няма да бъде изгодно за кредитните компании. Неговият съвет към хората, които изплащат кредити е, да отделят вноските си за период от три до шест месеца напред, за да бъдат подготвени за различни ситуации.

Повече вижте в интервюто тук.