Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Подходящ ли е доходът ми за теглене на кредит

Мнозина се питат дали доходът им е подходящ за теглене на кредит. Смело можем да заявим, че няма универсален отговор на този въпрос – всичко зависи от ситуацията, в която се намира един човек, както и от редица допълнителни условия, за които ще Ви разкажем повече днес.

Значението на дохода

Това, което трябва да обмислите, преди да изтеглите кредит и това, което играе решаващо значение при неговото одобрение е именно доходът, заедно с местоработата. Сами трябва да прецените дали с парите, които получавате в момента, може да си позволите да изплащате кредит, както и да покриете лихвите, които ще ви бъдат наложени. За да пресметнете дали може да си позволите това, вие трябва да знаете какъв е нетният ви доход. Тоест, трябва да изчислите с колко пари оставате, след като платите данъците, сметките, осигуровките и другите постоянни, ежемесечни разходи.

Всеки човек трябва добре да премисли възможностите си относно изплащане на кредит, както и тяхната сигурност в близките години, тъй като в повечето случаи заемът се изплаща в дълъг период от време. Обмислете добре – доходите ви сигурни ли са? Достатъчни ли са? Ако загубите работата си, ще може ли да намерите бързо нова и достатъчно високо платена такава? И разбира се – имате ли спестявания, с които ще може да покриете поне част от вноските си, ако нещо неприятно се случи?

Какво гледа банката, за да одобри кредит?

Разбира се, не само Вие взимате решението, относно тегленето на кредит. Един човек може да смята, че ще изплати безпроблемно заема, но за банката може това да не изглежда така. В подобен случай, шансът да получите парите, които искате, е минимален. Основните фактори, които могат да повлияят върху одобрението на кредита са следните:

  • Кредитна история – добрата кредитна история значително повишава шанса за одобрение на кредит. Ако имате успешно погасени заеми, то шансът да получите нов такъв е много по-голям. Но ако имате забавени вноски и проблемно минало, то шансът значително намалява.
  • Разходи – разходите ще повлияят на одобрението за кредита, тъй като те показват платежоспособността. Ако разходите ви са много високи, особено спрямо дохода, то може да не получите одобрението, което искате.
  • Доход и месторабота – разбира се, доходът е от решаващо значение при одобрението за кредит. Ако доходите са ниски, то съществува възможност да не успеете да изплатите сумата. Допълнително, ако работата ви е от скоро и е нестабилна, то шансът да получите кредит става минимален.
  • Поръчител или обезпечение – при теглене на по-висока сума, от Вас може да се изисква да предоставите обезпечение или да представите поръчител. По този начин гарантирате не само своята платежоспособност, но и че при непредвидена ситуация, банката няма да изгуби парите си.

Ако се колебаете дали доходът Ви е подходящ за кредит, то винаги може да се възползвате от съветите на професионални кредитни посредници, които биха ви помогнали в подобна ситуация.

Можете да потърсете за консултация независимите кредитни посредници тук: http://www.acib.bg/members/