Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

10 важни неща при теглене на жилищен кредит

10 неща при теглене на кредит

Покупката на жилище е една от основните стъпки в живота на всеки човек. Тя идва с редица предизвикателства, като най-често основното е финансирането. Ако сте решили да се възползвате от теглене на жилищен кредит, то има няколко важни неща, които трябва да знаете и обмислите, преди да го направите.

  1. Какво искате и какво може да си позволите

Първото и основното нещо, което трябва да обмислите, е какво искате и какво може да си позволите. Мечтаете за луксозен мезонет в центъра на София или пък искате нещо тихо в околностите на града? Това са две доста различни опции, затова трябва да бъдете наясно с това, което си представяте и разбира се – неговата цена. Помислете добре дали може да си позволите мечтания дом, а ако не можете – разгледайте най-добрите алтернативи. 

  1. Сумата, която може да си позволите да изтеглите

Задължително трябва да определите максималната сума, която бихте могли да изтеглите под формата на кредит. Пресметнете колко пари може да отделите за вноски, както и колко дълго планирате да изплащате кредита, а след това преценете каква е максималната сума, която може да си позволите. 

  1. Условия на институциите 

Банковите институции имат специфични условия, които трябва да знаете, преди да се насочите към теглене на кредит. Не всеки човек ще бъде одобрен. Въпреки че условията могат да се различават спрямо институцията, най-често срещаните са: доказани доходи през последните 6 месеца, добра кредитна история, навършени 18 години, възрастова граница.

  1. Най-подходящият за вас жилищен кредит

След като сте сигурни, че може да изтеглите кредит и знаете каква сума може да си позволите, то трябва да изберете най-подходящия вариант за вас. Отделете време, за да проучите добре условията на различните банки и да изберете тази оферта, която ви устройва най-добре. 

  1. Как ще кандидатствате

Все повече институции предлагат възможност за онлайн кандидатстване за жилищен кредит, но това не е препоръчително. Помислете добре и преценете кой начин ви устройва повече, като запомните – при посещение винаги може да зададете повече въпроси и да направите много по-добро проучване. 

  1. Валутата е важна

Не забравяйте да обмислите в каква валута желаете да бъде вашия жилищен кредит. Силно препоръчително е да изберете тази, в която са доходите ви, за да не се подложите на валутен риск и да избегнете излишни такси. Може условията да изглеждат по-привлекателни, но не забравяйте, че курсовите разлики са променливи и това може да ви изиграе лоша шега. 

  1. Ще използвате ли лични средства

Когато теглите кредит за жилище, вие имате възможност да заплатите част от сумата с лични средства още в началото. По този начин ще погасите част от сумата, като едновременно с това може да получите по-добри условия. Обмислете добре каква сума може да заплатите с лични средства и от каква се нуждаете като кредит. 

  1. Към кредита може да има застраховки

Информирайте се добре дали към кредита има задължителни застраховки и какви са те. Обмислете дали се нуждаете от застраховка, разгледайте какви оферти се предлагат и какво покриват. 

  1. Обмислете услугите на кредитен консултант

Услугите на кредитен консултант могат да бъдат повече от полезни при теглене на жилищен кредит. Освен че той ще направи проучването на банките и офертите им вместо вас, кредитният посредник ще подбере най-добрите опции и ще ги анализира за вас. Заедно ще може да изберете най-добрия вариант, а след това ще може да се възползвате от помощ при подготовката на документацията, която се изисква за кандидатстване. Всичко това ще е напълно безплатно за вас.

  1. Трябва да бъдете спокойни и сигурни

Тегленето на ипотечен кредит е голяма стъпка, обвързваща във времето. Обмислете я добре и ако сте сигурни, че искате да я направите – бъдете спокойни и сигурни в себе си. Това определено ще ви помогне да погасите сумата много по-бързо.

Можете да потърсете за консултация независимите кредитни посредници при покупка на жилище тук: http://www.acib.bg/members/. Тези компании са регистрирани и регулирани от Българската народна банка, затова може да им се доверите.