Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

5 грешки, допускани при избор на жилищен кредит

5 грешки при избор на кредит за жилище

В даден етап от живота си, всеки човек обмисля решението за закупуване на личен имот. Тази покупка обаче е обвързана с големи разходи, което често води до решение за теглене на жилищен кредит. Това е сериозна инвестиция, която трябва да бъде добре обмислена и планирана, за да бъдат избегнати някои често срещани грешки.

  1. Прибързано капариране на дадено жилище

Една от най-често допусканите грешки е прибързаното капариране. Тя често се случва след месеци огледи и капка отчаяние. В този момент хората виждат жилище, което им допада и го капарират, без дори да са си подсигурили финансиране. Да, но какво се случва, ако не успеят да подсигурят необходимите средства? Губят парите си. 

Именно затова силно ви съветваме да се обърнете към професионален кредитен консултант преди да капарирате жилище, тъй като той ще ви помогне да прецените дали може да си позволите сумата, както и дали ще може да я получите от банката.

  1. Избор на продукт, базирайки се на лихвения процент

Много често хората избират кредитен продукт, базирайки се само на лихвения процент. Да, той определено е важен, но има още редица неща, които трябва да бъдат обмислени, като например променлив ли е процентът, какви са застрахователните щети и общите разходи по жилищния кредит, както и още много други подробности.  

Тук отново може да се възползвате от помощта на специалист в сферата, който ще ви помогне да изберете най-правилния кредитен продукт спрямо ситуацията, в която се намирате, доходите и нуждите ви.

  1. Доверявате се на брокер на недвижими имоти

Брокерите са добре обучени търговци, които знаят как да продадат жилище. Често те ви насочват към банка, като дават обещание, че по този начин ще може да закупите имота възможно най-бързо. Е, това е една от най-често допусканите грешки. Защо? Защото силно ви ограничава. 

Преди да изберете банкова институция, трябва да направите обстойно проучване. Рядко предложението на брокера ще бъде най-изгодното за вас, особено в дългосрочен план. Приемайте съвети относно кредитиране само от професионални кредитни консултанти.

  1. Нямате ясна представа за сумата, която може да си позволите

Често допускана грешка е търсенето на имот, без ясна представа за финансовите възможности, които човек има. Препоръчително е, преди да започнат огледите, да се пресметне сумата, която може да бъде дадена за жилище. Тук трябва да бъде обмислен доходът ви, началната вноска, която може да си позволите, вноските, които може да отделяте всеки месец, както и това колко дълго бихте искали да изплащате жилищния кредит.

  1. Нередовност по кредитите

Живеем в променливи и несигурни времена, което може да доведе до ситуация на неплатежоспособност. Преди да изтеглите жилищен кредит, трябва добре да обмислите и тази опция, както и какви варианти имате тогава. 

Именно тук е силно препоръчително да се обърнете към услугите на кредитен консултант, тъй като той ще ви разясни всички детайли около кредита, както и ще ви окаже подкрепа, не само в процеса на кандидатстване, но и в непредвидени ситуации и възникнали проблеми в обслужването на заема. Можете да потърсете за консултация независимите кредитни посредници тук: http://www.acib.bg