Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Годишен коктейл 2024 на Асоциацията на кредитните посредници в България

УС на АКПБ
За събитието

На 29 февруари 2024 г. се състоя традиционният Годишен коктейл на Асоциация на кредитните посредници в България /АКПБ/ в зала Триадица на елегантния Гранд Хотел София. На събитието присъстваха членове на организацията и представители на водещи банкови институции, сред които УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Юробанк България, Алианц Банк, Централна кооперативна банка, Токуда Банк, Първа инвестиционна банка, Българо-американска кредитна банка и ПБ Лични Финанси. 

Програмата включваше представяне на резултатите за 2023 г. и тенденциите за 2024 г., новите членове на сдружението, благотворителни каузи и коктейл. Вечерта откри председателят на АКПБ г-жа Мария Петкова, заместник-председателят г-н Деян Василев, г-жа Екатерина Мишева, г-н Антон Андонов и г-н Димитър Пенков – членове на Управителния съвет. Те споделиха, че и през 2023 г. кредитното посредничество в България продължава да бележи изключителен растеж и все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски кредити. Управителният съвет презентира пред гостите годишните резултати за изминалата година и отбеляза акцентите в данните.

Мисия и цели на Асоциацията за 2024 година

Г-жа Мария Петкова, председател на АКПБ и управител на Кредит Чойс ЕООД, сподели какви са мисията и целите Асоциацията

  • Високо качество на услугата на кредитните посредници за клиентите, гарантирано от официална статистика, атестация на кредитните консултанти и дигитализация на процесите.
  • Насърчаване на лоялната конкуренция на пазара на кредитните посредници, където участват банковите институции, външни партньори и регулатори.
  • Задълбочаване на партньорските взаимоотношения с банковите и други институции като БНБ, АББ, НСНИ и EFPA.

Тя отбелязва, че в официално писмо БНБ са уверили Асоциацията, че обемите на регистрираните кредитни посредници ще бъдат включени в регулярна статистика на регулаторния орган.

През септември 2023 г. по време на редовно Общо събрание Асоциацията на кредитните посредници прие нов Етичен кодекс и нов Устав, както и реши да бъде увеличен броят на членовете на Управителния съвет от 3 на 5. Новите членове на управителния орган са г-н Антон Андонов – представител на “КРЕДИТЕРА България“ АД и г-н Димитър Пенков – представител на “Революшън Кредит Консулт” ЕООД. 

Членове на Асоциацията

Г-жа Екатерина Мишева, член на УС, представи членовете на Асоциацията и новите кредитни посредници, които са се присъединили през 2023 г.: Партнърс Груп БГ ООД, Ню Вижън – МС ООД, Мъни Плюс Магазин за Пари ЕООД, ДМ Кредит Консулт ЕООД, ЕФ ЕФ Консулт ЕООД, Кредит Десижън ЕООД, Дилариус Еф Ес ООД и Кредит Спейс ЕООД. Тя изказа благодарност и към банките-партньори.

“Към днешна дата Асоциацията се състои от 33 фирми-членове – за сравнение през 2018 г., когато възобновихме дейността на АКПБ, стартирахме 12 фирми.”

“За нас е чест, че работим с 15 от най-големите водещи банкови институции в България. Вярваме, че заедно повишаваме клиентската удовлетвореност на съвместните ни клиенти и съкращаваме времето за реализация на кредитната сделка.”

Годишни резултати на Асоциацията за 2023 година

Презентационната част на Годишен коктейл 2024 продължи с основните акценти от резултатите за 2023 г., представени от г-жа Петкова и г-н Василев. 

„Асоциацията на кредитните посредници в България продължава да отчита по-голям годишен ръст на ипотечните кредити от този на пазара и за 2023 г.“

„АКПБ реализира 54% от общия обем на всички регистрирани необвързани кредитни посредници.“

Новите членове на Управителния съвет на АКПБ също взеха участие в презентацията. Г-н Пенков сподели защо е важна атестацията на кредитните консултанти за високото качество на услугата за клиентите. Г-н Андонов представи допълнителна статистика за ипотечния пазар в България и в Европа.

Официалната част завърши с представянето на три благотворителни каузи, които АКПБ подкрепя: Сдружение Образование без раници и Кан Академия, Фондация За по-здрави деца и Фондация Надежда за малките. Събитието продължи в неформална обстановка.