Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Кредит или наем – какво да изберем?

избор между кредит и наем

избор между кредит и наем

Пазарът за недвижими имоти се развива с изключителна интензивност през последните години. На това се дължи и големият ръст в цените на имотите, който пък от своя страна ни кара да се питаме – кредит или наем е по-изгодно? Избирайки кредит, човек изплаща апартамент, който ще бъде негов рано или късно. Да, но цените са с толкова високи стойности в момента, че изплащането на подобен заем може да бъде непосилно, особено за повечето млади хора. 

Кога да изберем наем пред кредит?

В някои ситуации наемът може да бъде по-разумно и добро решение пред кредита. Той не е толкова обвързващ, процесът е лесен и бърз, което дава възможност на хората да се сдобият с място за живеене в рамките на броени дни. 

Наемът е добро решение за тези, които не са сигурни, че ще се задържат за дълго в дадено населено място. Също така, наемът е подходящ за хората, които нямат сигурни и стабилни доход, и не биха искали да изтеглят кредит, и да не могат да го погасят. Младежите, които все още не могат да си позволят да инвестират голяма сума в жилище, както и тези, които все още нямат сигурен семеен статус, също биха направили правилно решение, ако се насочат към наемането на жилище.

Кога да изберем кредит пред наем?

Кредитът е много по-добър вариант от гледна точна на инвестиция, защото след години парите, които са били дадени, ще бъдат все още ваши, но под формата на жилище. Кредитът е правилното решение за тези хора, които могат да си позволят да изплащат вноските за достатъчно дълъг период от време, както и да покрият другите разходи като данъци и сметки. 

Допълнително, кредит може да бъде изтеглен само от хора, които имат доказани доходи, както и отговарят на редица други изисквания на банките.  И разбира се – заемът е добра идея за хората, готови за семейство и за установяване в дадена локация.

Професионална помощ за правилно решение

Трудно можем да отговорим на въпроса наем или кредит, особено когато става въпрос за категоричен и универсален отговор. Именно затова е препоръчително да се консултирате със специалист при взимането на такова решение. 

Ако се насочите към кредит, то услугите на кредитен консултант биха били повече от полезни. Той може да ви помогне в избирането на правилната банкова институция, предлагаща най-добри условия, както и да помогне на всеки етап от процеса на кандидатстване и подготовка на нужните документи. Можете да потърсете за консултация независимите кредитни посредници тук: http://www.acib.bg/members/