Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Как да купя имот с кредит в България, ако работя в чужбина

кредит с доходи от чужбина
кредит с доходи от чужбина

Голяма част от българите в днешно време работят и живеят в чужбина, но за щастие – все повече от тях желаят да закупят имот в родината. Това е напълно разбираемо, все пак няма по-хубаво място от дома. С интересът към имотите в България расте и интересът към основния въпрос днес: „Как да купя имот с кредит в България, ако работя в чужбина?“. Въпреки че звучи сложно, всъщност закупуването на жилище в родината с кредит, базиран върху доходи от чужбина, не е толкова трудно, особено ако се свържете с правилния кредитен консултант, който може да ви обясни всяка стъпка, както и да поеме голяма част от отговорностите. Ако все пак искате да научите повече информация, то сте на правилното място, защото днес ще ви разкажем повече относно отговора на този така често задаван въпрос.

Особености на кредит в България с доходи от чужбина

Важно е да знаете, че различните банки имат различни правила относно кредитиране на българи с доходи от чужбина. Някои банки не предлагат такава опция, защото смятат, че рискът е прекалено висок. Други отпускат такива кредити, но прилагат по-тежки условия, а трети – дават дори по-оптимални условия за финансиране, ако доходите ви идват от чужбина. Определено вторият тип преобладава, като повечето банки налагат редица лимити върху кредитирането на българи с доход от чужбина. Някои от лимитите, които можете да срещнете включват:

 • По-ниско финансиране, базирано на пазарната оценка на обезпечението. Стандартното финансиране за българи е около 80-85%, докато за хора с доходи от чужбина, то може да бъде около 70%.
 • Често се изисква имотът да има „Акт 16“, докато при ипотечен кредит с доход от България, кредитирането може да бъде дадено още при „Акт 14“.
 • По-кратки срокове за изплащане на кредита – около 25 години.
 • Вноските по кредитите на българи с доход от чужбина често не могат да надвишат 30-40% от чистия доход за месец, докато при доходи от България, вноските могат да бъдат около 50-60%.
Видове ипотечни кредити с доходи от чужбина

По правило, кредитите, които могат да бъдат отпуснати при доход от чужбина, са само ипотечни, както следва:

 1. Кредит с ясна цел покупка на жилище – това е и най-честият кредит. Задължително е обезпечението да бъде на територията на България, тъй като никоя банка не би отпуснала финансиране за покупка на имот в чужбина. За тези целеви кредити важи и такъв за строеж на имот.
 2. Кредит за рефинансиране на текущ ипотечен кредит – освен за директна покупка на имот, можете да получите рефинансиране на съществуващ ипотечен кредит. Ако сегашният такъв е с недобри условия, то можете да го рефинансирате в друга банка, която приема доходи от чужбина.
 3. Потребителски кредит с ипотека – този кредит се среща много по-рядко, като в този случай се ипотекира вече придобит, ваш имот, а сумата от финансирането се използва с друга цел, като например ремонт, покупка на друг имот и т.н.
Изисквания за отпускане на ипотечен кредит с доходи от чужбина

За отпускане на ипотечен кредит с доход от чужбина, изискванията са малко по-различни от обичайните такива. Ето и кои са най-важните условия, за които трябва да помислите, преди да направите тази стъпка:

 • можете да се възползвате само от ипотечен кредит;
 • трябва да представите на банката доказуем, достатъчно висок доход;
 • можете да получите финансиране, ако работите в САЩ, ЕС и Канада;
 • ще трябва да предоставите и лице за контакт/съдлъжник с доход – човек, работещ и живеещ в България;
 • имотът трябва да притежава Акт 16;
 • ипотека на собствен имот е вариант в някои банки;
 • редица документи трябва да бъдат предоставени, като те могат да варират в зависимост от вашата ситуация.
Ако не могат да се докажат достатъчно доходи?

Ако все пак не можете да докажете доходите си от чужбина в пълния им размер, то можете да се насочите към интегриране на платежоспособен съдлъжник, чиито доходи са от България. А най-крайният вариант е да се насочите към кредит с условия „Без обследване на доходи“, чиято годишна лихва е няколко пъти по-голяма от реалната за пазара. 

И все пак – с добър кредитен консултант, след време, този кредит може да бъде рефинансиран на много по-добри условия, разбира се – след като вече имате наличен доказуем доход.

Тъй като всяка банкова институция е различна и има различни условия, е препоръчително да се свържете с кредитен посредник. Той ще ви предостави най-добрите опции спрямо вашия доход и ситуация, независимо дали живеете и работите в България. Кредитните консултанти имат дългогодишен опит във финансирането и знаят кое е най-добро за вас.