Асоциация на кредитните посредници в България
Асоциация на кредитните посредници в България

Потребителски кредит – какво трябва да знаете

потребителски кредит
потребителски кредит

Пролет е и започва сезонът на ремонтите и незабравимите преживявания като балове, сватби, кръщенета, почивки и пътувания до мечтани дестинации и т.н. А не винаги разполагате с необходимите средства, за да си ги позволите. Тогава на помощ идва потребителският кредит, който може да ви осигури нужната финансова подкрепа, която да покрие разходите. А най-хубавото е, че тегленето на такъв заем става изключително бързо и лесно. Въпреки това, взимането на кредит от банка е отговорна стъпка и трябва да се планира добре. Преди да кандидатствате за потребителски кредит, информирайте се подробно за различните варианти, условията и колко ще ви струва всичко накрая. 

Какво е потребителски кредит

Почти няма човек, който да не е теглил потребителски кредит. Точно затова той е най-разпространеният вид кредит. А и търсенето на този вид кредити продължава да нараства. По последни данни от регулярната статистика на Българската народна банка към февруари 2024 година размерът на кредитите за домакинствата нараства с 17.1% на годишна база, а само при потребителските кредити има 13.1% ръст. 

Потребителските кредити са предназначени за лични разходи и нужди на кредитополучателя. Има различни варианти на потребителски кредит –  нецелеви или целеви (стоков) кредит за определена покупка, краткосрочен – за период от 1 година, или дългосрочен – за 5-10 години, с фиксирана или с променлива лихва и т.н.

За какво е подходящ потребителският кредит

Потребителският кредит намира широко приложение, като финансовите средства, които получавате от банката могат да се използват за покупка на различни стоки и услуги. Потребителски кредит може да потърсите и когато планирате разходи, които изискват суми, надвишаващи спестяванията  или доходите ви. Най-често хората теглят потребителски кредит за:

 • покупка на нов или употребяван автомобил
 • ремонт на жилището
 • покупка на обзавеждане – мебели и техника
 • организиране на семейно събитие – бал, сватба, кръщене, рожден ден, юбилей
 • почивка или екскурзия
 • образование или курсове
 • всякакви непредвидени разходи
Какво трябва да знаем преди да теглим потребителски кредит
 • Преди да изберете от къде да теглите потребителски кредит от банка, внимателно проучете всички условия по кредита, не само лихвата. 
 • Обърнете внимание на Годишен лихвен процент (ГПЛ) – лихвата, която потребителят плаща за използване на кредита за срок от една година.
 • Пресметнете колко е Годишният процент на разходите (ГПР), за да сте наясно какво е оскъпяването на кредита. ГПР включва лихвата, таксите, комисионните, косвени разходи, застраховки и други разходи, които са пряко свързани с отпускането и обслужването на кредита, които кредитополучателя трябва да заплати.
 • Проверете какви са санкциите от страна на банката, в случай на забава на плащането или неплащане на вноските по кредита. Обикновено има такса за просрочие. 
 • За да не влизате в просрочие, съобразете сроковете за плащане на вноските по кредита с това кога получавате вашата работна заплати – в началото или в края на месеца.
 • Не кандидатствайте за кредит, ако не сте сигурни, че ще можете да го погасявате.
 • Попитайте за допълни такси и комисиони на банката.
 • Винаги четете дребния шрифт, за да не бъдете неприятно изненадани в бъдеще.
 • Потърсете съдействие от независим кредитен посредник.
Защо да се възползвате от услугите на кредитен консултант

Възползвайте се от услугите на кредитен консултант, когато ви трябват пари и искате да получите потребителски кредит от банка. Независимо за какво ще ползвате финансовите средства, той ще ви съдейства при подбора и избора на най-добрата за вашите нужди оферта. По този начин кредитният консултант може да ви спести време, пари и усилия от обикаляне по банки, за да събирате предложения, ще анализира вашето финансово състояние и възможности и тогава ще ви помогнете да направите информиран избор. Важно е да отбележим, че кредитните посредници са независими и услугите им са напълно безплатни за клиента, защото те получават своето възнаграждение от банковата институция. В Асоциацията на кредитните посредници членуват регистрирани към БНБ независими кредитни посредници, които могат да бъдат вашите финансови съветници при нужда. Потърсете контактите им тук https://www.acib.bg/members/.